Veel gestelde vragen

De meeste orthodontische behandelingen bij kinderen worden begonnen op 11 tot 13 jarige leeftijd. Maar regelmatig worden kinderen ook eerder of later behandeld. Dat heeft te maken met de afwijking in het gebit, maar ook met de snelheid van het wisselen. Bij uitgebreide problemen zal over het algemeen eerder met de behandeling worden gestart.
Nee hoor, dat is niet per se nodig. Als u graag een advies wilt hebben over eventuele gebitsregulatie bij u of uw kind, kunt u uiteraard gewoon een afspraak maken voor een consult. Uiteraard stellen we nadien wel uw tandarts op de hoogte over de diagnose en eventuele behandeling. In de praktijk zien wij wel dat de tandarts, bij de halfjaarlijkse controle, vaak goed kijkt of het verstandig is om voor een behandeling of beoordeling naar de orthodontist te gaan.
Meestal juist niet. Vaak is het beter om juist al naar de orthodontist te gaan als de laatste melkkiezen nog moeten wisselen. Je kan bijvoorbeeld al met een buitenbeugel of blokbeugel (zie menu: Soorten beugels) behandeld worden terwijl er nog melkkiezen aanwezig zijn. Op die manier begin je wat vroeger met de beugel en ben je dus ook eerder klaar.
Er is geen leeftijdsgrens voor een orthodontische behandeling. Tanden en kiezen kan je op iedere leeftijd verplaatsen. Bij een volwassen patient begint de tandverplaatsing iets trager, maar verloopt daarna hetzelfde. Een groot verschil tussen (jonge) kinderen en volwassenen is dat de kaakgroei bij volwassen is gest. Dat betekent dat de aanpak van de behandeling soms wel wat anders is.
Orthodontiepraktijk Apeldoorn kent momenteel geen wachtlijst. Wanneer u zich aanmeldt bij ons krijgt u binnen 2 weken een afspraak voor een eerste consult. Als uw tandarts vindt dat er sprake is van een spoedindicatie dan kan de eerste afspraak altijd eerder plaatsvinden.
De meeste behandelingen duren 2 tot 2½ jaar. Het maakt natuurlijk veel uit of er sprake is van een grote of kleine gebitsafwijking. Maar nog meer maakt het uit of de beugels goed worden gedragen!
Nee hoor, zeker niet. Heel veel behandelingen worden uitgevoerd of beginnen met andere beugels (zie ook menu: Soorten beugels). En daarbij, als kinderen op de middelbare school zitten en het vervelend vinden om een buitenbeugel te moeten dragen zal daar zeker rekening mee gehouden worden.
Nee, het plaatsen doet geen pijn. Wel is het zo dat het duwen tegen de kiezen wat vervelend aan kan voelen. Dat gebeurt als je ringetjes om de kiezen krijgt en er een paar dagen eerder elastiekjes tussen de kiezen zijn geplaatst. De kiezen zijn daardoor wat gevoeliger geworden.
Ja dat kan zeker en het is zelfs een goed teken. Het betekent namelijk dat door de druk van de beugel de tanden of kiezen gaan verschuiven. Als je een buitenbeugel draagt blijven de kiezen vaak wat bewegenlijk. Bij een vaste beugel merk je dat vaak na een week de tanden of kiezen weer vaster gaan staan.
In principe wel maar elektrische tandenborstels met een ronde, draaiende, kop zijn wat minder goed bruikbaar dan de rechte borstels. De rechte borstels, die heen en weer bewegen, komen wat beter onder de draad die door de slotjes heen gaat. Poetsen met een gewone tandenborstel gaat echter ook uitstekend. Let wel op dat met voldoende druk wordt gepoetst, zodat de haren van de tandenborstel goed tussen de tanden en onder de draad wordt gedrukt. (zie ook menu: Poetsen).
Ja en nee. Ja omdat je best af en toe een glaasje cola mag (1 a 2 glazen per week).  De beugel kan er wel tegen. Maar het is natuurlijk niet goed voor je tanden en kiezen, maar dat wist je waarschijnlijk wel. Daarom moet je niet teveel cola (of andere frisdranken) drinken, want met een beugel is het toch wat moeilijker om het allemaal goed schoon te houden. Als je wel cola drinkt, neem dan cola-light (cola-light lemon is lekker hoor). Daar zit tenminste geen suiker is.
Soms kan het zijn dat de beugel, achter in de mond of bij een op een slotje gemonteerd haakje, wat prikt. Vaak helpt het om een stukje van de was, die wij hebben meegegeven, op het prikkende deel te plakken. (Lukt het met de was niet, omdat het er af valt, gebruik dan een stuk suikervrije kauwgom!) Daarmee is de pijn even weg. Kom wel even langs in de praktijk (dit mag zonder afspraak, maar let op de openingstijden) om het ‘prikje’ even te verhelpen.
Misschien moet je gewoon wat eerder gaan slapen (om minder te gapen), maar daar heb je op dat moment niets aan. Wat je NIET moet doen is op de veer bijten, want dan is hij direct kapot!!! Wat je WEL moet doen is ver open doen. Dan de veer (het bovendeel) met een hand induwen en met de andere hand de duwstaaf er weer inzetten/ inschuiven.
Ja, u moet gewoon naar de eigen tandarts voor controle. De orthodontist controleert wel op gaatjes maar de eigen tandarts is uiteindelijk degene die er ook voor zorg draagt dat er iets aan gedaan wordt.
Ja en nee. Als je na een orthodontische behandeling niets zou doen zie je dat de tanden en kiezen, gedeeltelijk, naar hun oude stand terug gaan. Het is daarom belangrijk om na de orthodontische behandeling zogenaamde ‘retentieapparatuur’ te gebruiken (zie uitleg over Soorten beugels). Als de retentieapparatuur goed wordt gebruikt en niet stuk gaat is de kans op terugschuiven erg klein.
Neem in ieder geval zo snel mogelijk contact op met de praktijk en probeer zo goed mogelijk uit te leggen wat er aan de hand is. Er zal dan een afspraak worden gemaakt om het spalkje te repareren. Als je ook nog een nachtbeugeltje hebt probeer dat dan zo veel mogelijk te dragen om verschuivingen van de tanden te voorkomen.
Het repareren van het spalkje is nu waarschijnlijk niet meer voldoende. Als een of enkele tanden echt verschoven zijn worden meestal wat slotjes (brackets) teruggeplaatst om de tanden weer recht te zetten. Gelukkig duurt dit vaak hooguit een paar maanden.
Afhankelijk van wat er precies gedaan moeten worden kunnen de kosten variëren. Dit heeft te maken met de apparatuur die nodig is, maar uiteraard ook met de tijdsduur van de behandeling. De meeste behandelingen kosten ongeveer € 3000,- tot € 3400,-.
Sinds 1995 is orthodontie uit het ziekenfondspakket en is het (meestal) opgenomen in aanvullende verzekeringen. Er zijn veel verschillen tussen de vergoedingen van de verzekeringsmaatschappijen. Sommige vergoeden heel weinig, andere vergoeden alles. Het loont dus om de diverse aanvullende verzekeringen goed te vergelijken! Zie hiervoor in het hoofdmenu: Tarieven > vergoedingen.